Az agyag becsülete régen és ma – hagyományőrző nap

Szeretettel várunk mindenkit „Az agyag becsülete régen és ma” című ingyenesen látogatható hagyományőrző napunkon a Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piacon (Zalaegerszeg, Piac tér 3.)  2022. november 11-én 13-18 óra között.

Szeptember óta szervezzük a tematikus, kézműves hagyományőrző napokat, melyekkel a Göcseji Tudásközpont Helyi Termék Vásári Forgatagához kapcsolódunk. Szeptemberben a szalma, októberben a fa régi és mai felhasználási módjait, azok kézműves vonatkozásait mutattuk be. Novemberi rendezvényünk közzéppontjában az agyag áll. Jellemzően agyagos talajú vidéken élünk, így nem meglepetés, hogy őseink sokféleképpen hasznosították az agyagot az építészettől a használati tárgyakon át a dísztárgyakig.

👉 Kiss Nóra néprajzos-muzeológus bemutatja az érdeklődőknek, milyen sokféle edényt készítettek eleink agyagból.

👉 Vendégünk lesz Németh János keramikus, a Nemzet Művésze, Kossuth Díjas szobrász, aki munkásságáról beszél. 👉 Bemutatkoznak a környékbeli keramikusok, akik a kerámiakészítés más-más műfaját vallják magukénak. Vannak, akik a népi, hagyományos stílust követik, s vannak olyanok is, akik modernebb vagy egy-egy művészi stílust képviselő kerámiákat készítenek.

👉 Csuti Tibor népi iparművész fazekas, a Népművészet Ifjú Mestere, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tagja bevezet bennünket a kerámiakészítés fejlődésébe. Előadásának címe : „A hagyományos fazekasságtól a magastűzű kerámiáig.”

👉 A rendezvényhez mindig kapcsolódik egy gyerekeket és felnőtteket egyaránt megmozgató verseny is. Most a szintén agyagból készült kerámiát használjuk fel. A Zalakerámia Zrt. támogatásával kerámia mozaikkép-készítő versenyt hirdetünk, melyre regisztrálni a https://gocsejitudaskozpont.hu/mozaik/ oldalon lehet.

👉 A rendezvény házigazdája, aki vásári kikiáltóként is gondoskodik arról, hogy a látogatók mindig tudják, hol mi kezdődik, s mire érdemes figyelni: Mihály Péter színművész, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház tagja.

👉 A rendezvény alatt zajlik a Helyi Termék Vásári Forgatag, mely a helyi termelői és kézműves termékek széles választékát vonultatja fel. 👉 A rendezvény alatt folyamatosan kézműves játszóház várja a gyermekeket, melyen ingyenes a részvétel.

👉 S lesz egy meglepetés is: gyermekprogrammal debütál rendezvényünkön a Pimponya Duó.

A novemberi rendezvényről további információért és részletekért kövessenek bennünket, s ne feledjék, ezzel nincs vége, mert december 9-én jövünk a „Szőröstül-bőröstül” című hagyományőrző napunkkal. Tartsanak velünk, ismerjék meg őseink és napjaink kézművességét és követőit‼️ 🥰