Kézműves hagyományok átörökítése

A Göcseji Kézműves Egyesület egyik legfontosabb törekvése, hogy a legifjabb generációnak átadja eleink ősi tudását, megismertesse a gyermekekkel a kézműves hagyományokat.

A Csoóri Sándor Alap támogatásával most 3 kézműves tudásátadó nap megszervezésére nyílt lehetőség a Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piac épületében. Március 8-án,  17-én és 23-án ingyenes kézműves foglalkozásokat tartanak óvodás és iskolás csoportoknak az egyesület tagjai.

Az első alkalommal a Belvárosi II. sz Óvoda Radnóti utcai tagóvodájának Hétszínvirág csoportja és a Békeligeti Általános Iskola 5-6. osztályosai érkeztek a foglalkozásokra. A gyermekek az agyaggal ismerkedve tavaszi és húsvéti plaketteket készítettek Hangya Ágnes keramikus vezetésével. A gyapjúval ismerkedhettek Góczán Judit népi nemezkészítő irányításával, most barátságkarkötőket nemezeltek a gyermekek, valamint Takács Zoltánné Éva a festés, pontfestés világába vezette be a kicsiket, magyar népi motívumokkal fa faliképeket készítettek.

A jó hangulatú foglalkozások alatt készült tárgyakat örömmel mutatták egymásnak és boldogan vitték magukkal a gyermekek.

A tudásátadó, hagyományőrző napok a Göcseji Kézműves Egyesület szervezésében „A népművészeti hagyományok és a népi kézművesség átörökítése a Göcseji Tudásközpontban” címmel a Csoóri Sándor Alap támogatásával a CSSP-TARGYALKOTO-SZ-2022-0214 számú projekt keretében valósulnak meg.